Υποκλοπές: Η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία ελέγχει τα φορολογικά του μεγαλομετόχου της Intellexa Φ. Μπίτζιου

Τα φορολογικά στοιχεία του μεγαλομετόχου της Intellexa και πρωταγωνιστή του σκανδάλου των υποκλοπών, εκτός από τις ελληνικές αρχές, ελέγχονται και από την Ευρωπαϊκή Εισαγγελία, καθώς τα δηλωθέντα εισοδήματά του τα έτη 2014-2019 πόρρω απέχουν από την οικονομική του επιφάνεια, σύμφωνα με ισχυρισμούς της πρώην συζύγου του, αλλά και του ίδιου.

Όπως αναφέρει η “ΕΦ.ΣΥΝ.”, πτυχή της υπόθεσης των υποκλοπών που εξετάζει η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία αλλά και η Οικονομική Εισαγγελία στην Ελλάδα σχετίζεται με την τεράστιου ύψους φοροδιαφυγή προσώπων και εταιρειών που εμπλέκονται στο σκάνδαλο. Ηδη, η «Εφ.Συν.» έχει αποκαλύψει στοιχεία για αδήλωτα εκατομμύρια, «μαύρες» καταθέσεις και εικονικά φορολογικά στοιχεία της εταιρείας Krikel του επιχειρηματία Γιάννη Λαβράνου και της χωματουργικής εταιρείας Ιονία Τεχνική.

Αντίστοιχα στοιχεία για τις συναλλαγές της εταιρείας Intellexa έχουν αποκαλυφθεί από το Inside Story, ενώ οι τραπεζικές της συναλλαγές βρίσκονται ήδη στη διάθεση της Βουλής. Σήμερα, δημοσιεύουμε στοιχεία που αποδεικνύουν πως ο Φέλιξ Μπίτζιος, ο κάτοχος του 35% της εταιρείας Intellexa και ένας εκ των βασικών πρωταγωνιστών της υπόθεσης των υποκλοπών, ερευνάται φορολογικά και από την ευρωπαϊκή Εισαγγελία.

Η αγωγή της Ηρας Μαρίας Σνάιντερ, της πρώην συζύγου του Φέλιξ Μπίτζιου, που αποκάλυψε η «Εφ.Συν.» στις 24 Μαρτίου, ανέφερε πως, σύμφωνα με την κ. Σνάιντερ, ο κ. Μπίτζιος είχε δεσμευθεί να δώσει στην πρώην σύζυγό του το ποσό των 25 εκατ. ευρώ, δέσμευση την οποία αθέτησε.

«Βαθύπλουτος»

Κατά την ίδια την κ. Σνάιντερ, ο Μπίτζιος κατέστη βαθύπλουτος τα χρόνια που ήταν παντρεμένοι. Αν αυτό όντως ισχύει, η δημιουργία αυτού του πλούτου δεν συμβαδίζει με τις φορολογικές δηλώσεις του Φέλιξ Μπίτζιου, στοιχεία των οποίων ήλθαν σε γνώση της «Εφ.Συν.».

Για το φορολογικό έτος 2014, ο Φέλιξ Μπίτζιος δήλωσε στην Εφορία εισόδημα 61.200 ευρώ περίπου. Για το φορολογικό έτος 2015, δήλωσε στην Εφορία ξανά εισόδημα 61.200 ευρώ περίπου. Για το φορολογικό έτος 2016, δήλωσε στην Εφορία εισόδημα 36.500 ευρώ περίπου. Για το φορολογικό έτος 2017, δήλωσε στην Εφορία 66.523 ευρώ περίπου. Για το φορολογικό έτος 2019, δήλωσε στην Εφορία εισόδημα μόλις 11.100 ευρώ. Πού είναι το μεμπτό;

Ο κ. Μπίτζιος έχει με επίσημες αναφορές του καταδείξει πως είχε αμοιβές μεγαλύτερες εκείνων που τελικά δήλωσε στις ελληνικές φορολογικές αρχές. Ο ίδιος έχει δηλώσει ενόρκως σε κυπριακό δικαστήριο, στο πλαίσιο αγωγής εναντίον του (βρίσκεται στη διάθεση της «Εφ.Συν.»), πως λάμβανε διαχρονικά (για 13 χρόνια όπως αναφέρει) «ένα σταθερό μηνιαίο ποσό πλέον προμήθειας ή bonus για κάθε σημαντικό επιχειρηματικό εγχείρημα».

Στην ίδια ένορκη δήλωση (σελ. 16), ο κ. Μπίτζιος αναφέρει ότι οι αμοιβές του ανέρχονταν κατά μέσο όρο στον ποσό των 11.000 ευρώ μηνιαίως και μάλιστα μνημονεύει και συγκεκριμένη σύμβαση, από την οποία αμειβόταν με ποσό έως 47.900 ευρώ ετησίως, για τουλάχιστον τα έτη 2017 και 2018. Από την ίδια την ένορκη δήλωση του Φέλιξ Μπίτζιου προκύπτει ότι οι αμοιβές του ήταν ανώτερες των 140.000 ευρώ ετησίως, ως αποτέλεσμα της «παροχής συμβουλευτικών υπηρεσιών». Τα χρήματα, λοιπόν, αυτά ο 49χρονος κ. Μπίτζιος δεν τα εμφάνισε στις ελληνικές φορολογικές αρχές, τουλάχιστον στις δηλώσεις των ετών 2014-2019.

Πώς, από ένας manager των 140.000 ευρώ, ο κ. Μπίτζιος βρέθηκε, κατά την πρώην σύζυγό του, να διαθέτει περιουσία εκατομμυρίων σε Ελλάδα και εξωτερικό, την οποία αυτή διεκδικεί με την εναντίον του αγωγή; Ο πρωταγωνιστικός ρόλος του Φέλιξ Μπίτζιου στην υπόθεση του σκανδάλου της Τράπεζας Πειραιώς που αποκάλυψε η Τράπεζα της Ελλάδος, τον Οκτώβριο του 2017, και για την οποία ασκήθηκαν διώξεις το καλοκαίρι του 2019, είναι ο βασικός λόγος.

Ενδεικτικά, η κυπριακή εταιρεία του Μπίτζιου, Macorta Holdings Limited (νυν Viniato Limited), βρέθηκε να έχει λάβει έμβασμα 23 εκατ. ευρώ από εσωτερικό λογαριασμό της Τράπεζας Πειραιώς, ποσό που σύμφωνα με πόρισμα της Τράπεζας της Ελλάδας εκταμιεύτηκε παράνομα και αντικανονικά.

Κάτοικος Κηφισιάς

Η αποκάλυψη του σκανδάλου και η κινητοποίηση των Αρχών βρήκαν τον κ. Μπίτζιο ως «φορολογικό κάτοικο» Κύπρου. Ωστόσο, και εδώ ανακύπτουν ερωτήματα. Σύμφωνα με στοιχεία των ελληνικών τελωνειακών Αρχών, είναι αμφίβολο εάν ο κ. Μπίτζιος την τελευταία δεκαετία έχει διαμείνει στην Κύπρο για περισσότερες από 183 ημέρες συνεχόμενα μέσα σ’ ένα έτος, κάτι που η φορολογική νομοθεσία θέτει ως προϋπόθεση, για να είναι ένα φυσικό πρόσωπο φορολογικός κάτοικος αλλοδαπής. Γιατί αυτό είναι σημαντικό;

Διότι, εάν το Κέντρο Ελέγχου Φορολογουμένων Μεγάλου Πλούτου (ΚΕΦΟΜΕΠ) είχε αφεθεί, τον Νοέμβριο του 2020, να ολοκληρώσει τον φορολογικό έλεγχο που είχε ανοίξει για τον κ. Μπίτζιο και δεν υπήρχε παρέμβαση για να «παγώσει» η εν λόγω έρευνα – πληροφορία που έχουμε επιβεβαιώσει από δύο πηγές, τότε οι εφοριακοί θα διαπίστωναν πως ο κ. Μπίτζιος δεν υπήρξε ποτέ κάτοικος Κύπρου, όπως δηλώνει (και ειδικά στην οδό Μελεάγρου, αρ. 2 στην Παλλουριώτισσα) αλλά μόνιμος κάτοικος Κηφισιάς. Αν συνέβαινε αυτό, οι κυπριακές εταιρείες του κ. Μπίτζιου θα χαρακτηρίζονταν αλλοδαπές ελεγχόμενες εταιρείες, σύμφωνα με την ελληνική νομοθεσία, και θα υποβάλλονταν αυτόματα σε σημαντικότατους φόρους.

Επίσης, ιδιαίτερο ενδιαφέρον (και μάλιστα για τους Ευρωπαίους εισαγγελείς) έχει ο έλεγχος των τιμολογίων που έχουν λάβει και έχουν εκδώσει οι κυπριακές εταιρείες του κ. Μπίτζιου (Macorta, Rubricus κ.ο.κ.) μεταξύ άλλων και προς την Krikel, την εταιρεία του άλλου πρωταγωνιστή των υποκλοπών, Γιάννη Λαβράνου. Παράλληλα, θα πρέπει να εξετασθεί το πώς απέκτησε ο Μπίτζιος τη συμμετοχή του στην αλλοδαπή ελεγχόμενη εταιρεία Santinomo Limited, που είναι μέτοχος και στην Intellexa, και τι ύψους τιμολόγια έχει εκδώσει η εν λόγω εταιρεία.

Οπως αναφέρουν στην «Εφ.Συν.» πηγές με γνώση της φορολογικής νομοθεσίας, o μεγάλος αριθμός ενδοκοινοτικών συναλλαγών των εταιρειών που εμπλέκονται στο σκάνδαλο των υποκλοπών φέρεται να ήταν και η προσφιλής μέθοδος για να μην καταβάλλονται ιδιαίτερα σημαντικά ποσά ΦΠΑ (ενός κοινοτικού στη φύση του φόρου που ενδιαφέρει τις ευρωπαϊκές Αρχές).

Αν από το 2017 που αποκαλύφθηκε το σκάνδαλο της Τράπεζας Πειραιώς οι φορολογικές Αρχές είχαν κάνει με επιμέλεια τη δουλειά τους, όλα τα παραπάνω θα είχαν ήδη ξεκαθαρίσει και πιθανότατα να μη φθάναμε ποτέ στο σκάνδαλο των υποκλοπών. Αλλά ακόμη και εάν αφηνόταν το ΚΕΦΟΜΕΠ, τον Νοέμβριο του 2020, να αξιοποιήσει τις πληροφορίες για τον αδικαιολόγητο πλουτισμό του Μπίτζιου που εμπεριέχονταν σε δημοσιεύματα της εποχής, ίσως να μην είχαμε φθάσει στη σημερινή κατάσταση.

Ωστόσο, και στην υπόθεση της διερευνώμενης φοροδιαφυγής του Φέλιξ Μπίτζιου διαπιστώνεται πως η ΑΑΔΕ είναι ο «αδύναμος κρίκος» του ελεγκτικού μηχανισμού. Μέλλει να καταδειχθεί από τη συνεργασία της φορολογικής διοίκησης με τους Ευρωπαίους εισαγγελείς για το σκάνδαλο των υποκλοπών το πώς θα δικαιολογηθεί η «φορολογική ασυλία» του Φέλιξ Μπίτζιου!

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί